ini blog aku yang punya...suka hati aku lah apa aku nak kata....maki hamun ke...carut ke...kata nista ....aku punya suka...tak suka....please get out dari sini....ada faham....


saje nak bagi tau....blog ini bukan pro pakatan rakyat...dan jauh panggang dari api....penyokong parti kongkek negara ( BN ) ...dan tiada kena mengena dengan mereka yang dah mampos......muakakakaka!!!
SOKONG HIMPUNAN BLACKOUT 505.......JOM LIKE DI SINI

.

Search This Blog

terNOW...!!!!

SPR semakin merapu dengan menghalalkan pengundi hantu....bermakna mengalakkan pilihanraya yang kotor....apakah tindakan anda semua ?

petisyen melalui blog ini : jika perhimpunan aman blackout 505 dan petisyen pilihanraya masih gagal untuk mengalahkan penipuan yang di lakukan oleh SPR dan UMNO - BN...wajar kita sebagai rakyat lancarkan BERSIH 4.0 dan turun ke jalanraya..!!

11 June 2013

memang melampau...speaker haram ( belum di lantik kembali ) dewan rakyat berani mengugut melucutkan mana mana ahli parlimen pembangkang yang memulau upacara angkat sumpah...ini negara bapak kamu punya kah..!!!!

Amaran Speaker  haram Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia bahawa mana-mana ahli Parlimen yang memboikot upacara mengangkat sumpah pada 24 Jun depan akan terlucut jawatan adalah bertentangan dengan undang-undang dan Peraturan Dewan Rakyat

Peraturan 5(2) Peraturan-peraturan Mesyuarat menyatakan “mana-mana ahli Parlimen yang belum mengangkat sumpah boleh berjumpa sendrii di mejanya dan sumpah boleh dilakukan dihadapannya.

Peraturan 5(2) menjadikannya ianya mandatori untuk Setiausaha menerima sumpah berkenaan.

Speaker dan Barisan Nasional (BN) tiada kuasa menolak sumpah ahli Parlimen pembangkang..

Bagaimanapun, di fahamkan semua 38 anggota Parlimen  dari DAP tidak akan memboikot upacara mengangkat sumpah anggota Dewan Rakyat pada 24 Jun 2013 serta persidangan Parlimen.

Mereka akan  menggunakan proses perundangan untuk menuntut pembaharuan pilihan raya, khususnya mematuhi prinsip demokratik 'satu orang, satu -mengundi, satu nilai..

Namun begitu "memulaukan majlis angkat sumpah Ahli Parlimen tidak akan dilihat sebagai 'simbolik' atau langkah berani untuk membantah terhadap pilihan raya umum yang dicuri apabila PR boleh membuat perubahan yang lebih berkesan dengan membuat  perhimpunan bantahan aman seluruh negara.

Tindakan memboikot Dewan Rakyat tidak akan terjejas dengan hanya memboikot sebuah upacara angkat sumpah.

Peranan Speaker Dewan adalah menjalankan urusan parlimen dan tidak seharusnya campurtangan dalam hal politik. Ia adalah yang paling tidak patut bagi mana-mana Speaker dan beliau tidak mempunyai hak untuk memboikot mana-mana ahli Parlimen atau sengaja menyebabkan hilang kelayakan dengan  memboikot atau menolak untuk bersumpah.

Ahli Parlimen PR awal hari ini telah diberi amaran oleh Pandikar mereka akan digugurkan sebagai wakil rakyat sekiranya memboikot proses mengangkat sumpah pada 24 Jun ini.

“Kalau ahli Yang Berhormat tidak angkat sumpah, ikut Perlembagaan, selama enam bulan maka secara automatik gugur sebagai ahli Parlimen,” katanya.

Jelas Pandikar Amin lagi, atas semangat demokrasi juga, speaker dan timbalan speaker berhak memboikot upacara mengangkat sumpah wakil rakyat PR.

“Tidak boleh angkat sumpah hari lain ... kecuali tidak datang atas sebab kesihatan yang tak boleh dielakkan,” katanya.

“Apabila kita angkat sumpah baru kita jalankan fungsi sebagai wakil rakyat,” katanya.

Sesi taklimat pertama ahli-ahli Parlimen hari ini menyaksikan kehadiran 111 anggota Parlimen yang dipilih pada Pilihan Raya 2013, dengan hanya seorang wakil pembangkang, ahli Parlimen Bakri, Er Teck Hwa yang hadir, daripada 89 keseluruhan ahli Parlimen PR.

Amat mengejutkan  apabila Speaker yang belum di lantik kembali secara sah mengeluarkan kenyataan sedemikian terhadap ahli Parlimen PR yang telah dipilih rakyat.

Ancaman keterlaluan Pandikar ini mendedahkan peranan  berat sebelah secara terang-terangan terhadap Ahli Parlimen Pakatan Rakyat dan penghinaan terhadap pejabat yang didudukinya..

Ancaman Speaker yang “dilantik BN” itu juga selari dengan cara tidak demokratik dan diktator  Perdana Menteri i Najib Razak dan BN  untuk terus mentadbir negara ini.

 

 

penyapu sial

 

Ia adalah memalukan negara bila mana  Pandikar diajar tentang peraturan dewan rakyat  oleh MP baru. Pandikar harus membaca dan memahami peraturan Mesyuarat dan berhenti mengancam Ahli Parlimen pembangkang.

Jangan lupa Pandikar belum mengangkat sumpah di Parlimen, dan lagi, beliau bercakap seolah-olah dia sudah secara rasmi adalah Speaker Parlimen ke-13! Dan beliau mendakwa beliau mempunyai hak pada masa ini untuk membuat keputusan yang MP hilang kelayakan! Seperti mentaliti dunia ketiga dan jadi bahan ketawa rakyat Malaysia dan seluruh dunia!

Pandikar, adakah anda pasti anda akan menjadi Speaker apabila Parlimen bersidang selepas PRU13? Jika tidak, sila diam. dan tidak bertindak  sebagai ejen BN. Anda sepatutnya menjadi neutral mengenai perkara ini.

Nampaknya Pandikar Amin tergolong dalam keluarga yang sama seperti yang dilakukan oleh pengampu beberapa pegawai kanan kerajaan, hakim, pegawai polis dan boneka rejim yang tidak sah. Dia hanya mencari makan secara haram  untuk makan malam beliau beserta kontrak hadapan, pelantikan dan kehidupan yang mewah untuk kawan-kawan dan kaum kerabat beliau.