ini blog aku yang punya...suka hati aku lah apa aku nak kata....maki hamun ke...carut ke...kata nista ....aku punya suka...tak suka....please get out dari sini....ada faham....


saje nak bagi tau....blog ini bukan pro pakatan rakyat...dan jauh panggang dari api....penyokong parti kongkek negara ( BN ) ...dan tiada kena mengena dengan mereka yang dah mampos......muakakakaka!!!
SOKONG HIMPUNAN BLACKOUT 505.......JOM LIKE DI SINI

.

Search This Blog

terNOW...!!!!

SPR semakin merapu dengan menghalalkan pengundi hantu....bermakna mengalakkan pilihanraya yang kotor....apakah tindakan anda semua ?

petisyen melalui blog ini : jika perhimpunan aman blackout 505 dan petisyen pilihanraya masih gagal untuk mengalahkan penipuan yang di lakukan oleh SPR dan UMNO - BN...wajar kita sebagai rakyat lancarkan BERSIH 4.0 dan turun ke jalanraya..!!

17 October 2012

bila orang politik tiada pengalamam mengurus syarikat kerajaan serupa bagi penyamun menguruskan harta milik negara dan rakyat....!!!!

Dua syarikat kerajaan yang mengalami kerugian mencecah lebih RM1 bilion berpunca akibat campur tangan politik.
Syarikat tersebut adalah Indah Water Konsortium (IWK) dan Rangkaian Pengangkutan Integrasi Deras Sdn Bhd (KL Rapid).

Mengikut Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2011 semalam, syarikat tersebut masing-masing mencatatkan kerugian terkumpul hingga akhir 2010 iaitu sebanyak RM888.1 juta dan RM293.83 juta.

Syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang ditubuhkan kerajaan dikendalikan secara tidak berhemah. Ini disebabkan penerajunya adalah di kalangan orang politik yang dianugerahkan jawatan tertinggi oleh badan-badan tersebut, jadi hasilnya bukan bawa keuntungan, tetapi kerugian.

IWK yang ditubuh pada zaman Tun Dr Mahathir Mohamad itu diragui malah membimbangkan kerana perkara yang bersangkutan dengan kebersihan perlu melibatkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), bukannya dengan penubuhan syarikat.

Syarikat yang ditubuhkan itu tidak masuk akal, kenapa urus tangki najis perlukan syarikat, cukup sekadar PBT yang uruskan. Kalau kontraktor tak dapat uruskan, bermakna PBT boleh terus ambil tindakan.

Kerugian boleh dijangka kerana orang politik yang jadi bosnya. Kalaupun mereka ada kelayakan, masalahnya tiada pengalaman dan ada kepentingan peribadi..

LKAN 2011 turut mendedahkan Kementerian Pertahanan membayar RM3.2 bilion bagi projek membina kuaters untuk kakitangan yang berkahwin tidak memuaskan.

Menurut laporan itu, kos asal pembinaan kuarters tersebut dianggarkan RM1.74 bilion, namun meningkat 80 peratus kepada RM3.21 juta yang dianugerahkan tender rundingan terus.

Bagaimanapun dalam laporan itu menyebut, sebanyak 25 penyata kewangan daripada 456 penyata syarikat kerajaan dan agensi di bawahnya diberikan Sijil Audit Berteguran.