ini blog aku yang punya...suka hati aku lah apa aku nak kata....maki hamun ke...carut ke...kata nista ....aku punya suka...tak suka....please get out dari sini....ada faham....


saje nak bagi tau....blog ini bukan pro pakatan rakyat...dan jauh panggang dari api....penyokong parti kongkek negara ( BN ) ...dan tiada kena mengena dengan mereka yang dah mampos......muakakakaka!!!
SOKONG HIMPUNAN BLACKOUT 505.......JOM LIKE DI SINI

.

Search This Blog

terNOW...!!!!

SPR semakin merapu dengan menghalalkan pengundi hantu....bermakna mengalakkan pilihanraya yang kotor....apakah tindakan anda semua ?

petisyen melalui blog ini : jika perhimpunan aman blackout 505 dan petisyen pilihanraya masih gagal untuk mengalahkan penipuan yang di lakukan oleh SPR dan UMNO - BN...wajar kita sebagai rakyat lancarkan BERSIH 4.0 dan turun ke jalanraya..!!

31 August 2012

polis menipu indek jenayah untuk selamatkan UMNO-BN , kelentong banyak kali pun rakyat tak kan percaya....!!!

Rakyat tidak boleh hanya bergantung kepada jenayah yang dilaporkan kerana kadar statistik oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak mencerminkan tahap jenayah sebenar .Menurut peraturan umum, hanya sebilangan kecil kes jenayah yang dilaporkan.

Oleh itu, kita tidak boleh hanya bergantung kepada jenayah yang dilaporkan kepada polis.Kerajaan juga perlu melakukan kaji selidik awam dan kaji selidik penganiayaan. Hanya apabila kita mempunyai satu set kaji selidik yang konprehensif, kita boleh memahami sepenuhnya kadar jenayah sebenar dan menjalankan polisi untuk membanterasnya.

Tiada guna keirajaan Umno BN membentangkan data jenayah jika rakyat tidak mempercayainya.Pembentangan data kadar jenayah yang rendah hanya memberi manfaat kepada ahli politik tetapi pada masa sama, ia menjejaskan imej polis dan pasukan keselamatan awam lain.

Kita  menyeru PDRM supaya lebih jujur dalam membasmi jenayah.Rakyat bimbang dengan peningkatan kes jenayah yang semakin berleluasa kebelakangan ini, jadi pihak polis harus lebih telus demi memenangi semula keyakinan awam.Klasifikasi indeks dan bukan indeks jenayah tidak boleh dipakai, apa yang perlu dilakukan oleh PDRM adalah menerbitkan data jenayah dengan data yang lebih terperinci dan jelas,..

Terdahulu, Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Ismail Omar menafikan dakwaan cubaan sistematik untuk memanipulasi dan menurunkan perangkaan jenayah dengan menukarkan jenayah indeks kepada jenayah bukan indeks.
Minggu lalu, surat dari tidak dikenali dikatakan ditulis oleh seorang pegawai polis yang bernama Sumun Osram mendakwa, kes jenayah telah bertukar dari jenayah indeks kepada jenayah bukan indeks yang tidak didaftarkan sebagai sebahagian dari statistik rasmi dari unit keberkesanan Putrajaya .Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu).

Polis Malaysia membahagikan jenayah kepada dua kategori, indeks dan bukan indeks — yang mengatakan jenayah indeks adalah jenayah yang berlaku secara berulang dan memberi signifikan kepada indikator situasi jenayah, manakala bukan indeks dianggap kes minor.

Kelmarin, polis mengatakan bahawa dakwaan itu sebagai “tidak benar”, dan mengekalkan data yang diberikan sebagai statistik jenayah.Polis menambah, secara keseluruhan, jenayah (indeks dan bukan indeks) telah menurun dari tahun 2010, 2011 dan 2012.

Jika tidak ada manipulasi data seperti yang didakwa PDRM, bagaimana mereka boleh jelaskan perbezaan trend antara jenayah indeks dan dan bukan indeks..