ini blog aku yang punya...suka hati aku lah apa aku nak kata....maki hamun ke...carut ke...kata nista ....aku punya suka...tak suka....please get out dari sini....ada faham....


saje nak bagi tau....blog ini bukan pro pakatan rakyat...dan jauh panggang dari api....penyokong parti kongkek negara ( BN ) ...dan tiada kena mengena dengan mereka yang dah mampos......muakakakaka!!!
SOKONG HIMPUNAN BLACKOUT 505.......JOM LIKE DI SINI

.

Search This Blog

terNOW...!!!!

SPR semakin merapu dengan menghalalkan pengundi hantu....bermakna mengalakkan pilihanraya yang kotor....apakah tindakan anda semua ?

petisyen melalui blog ini : jika perhimpunan aman blackout 505 dan petisyen pilihanraya masih gagal untuk mengalahkan penipuan yang di lakukan oleh SPR dan UMNO - BN...wajar kita sebagai rakyat lancarkan BERSIH 4.0 dan turun ke jalanraya..!!

08 August 2012

reforbasi najib altantuya biak ali baba dan 40 penyamun dalam kerajaan...

Amalan mencari sewa, naungan dan kronisme terus untuk berkembang maju di Malaysia seperti yang terbukti dalam keputusan kontroversi Putrajaya untuk menganugerahkan kontrak RM1 bilion untuk pengembangan rel kepada konsortium kejuruteraan George Kent yang telah dilaporkan memberikan kontrak luar 80 peratus daripada kerja-kerjanya, 

“Kontraktor Ali Baba masih hidup.”

Kita  terkejut bagaimana perdana menteri mahu melakukan reformasi dalam ekonomi dan pentadbirannya apabila projek besar masih diberikan kepada kroni Barisan Nasional (BN).

Kita  benar-benar terkejut bagaimana Datuk Seri Najib Tun Razak boleh terus bercakap tentang ‘Model Ekonomi Baru’ dan ‘Transformasi Ekonomi’ apabila kroni Barisan Nasional (BN) terus memenangi tender kerajaan yang lumayan melalui pencarian sewa dan naungan, dan bukan kerana kecekapan, kualiti dan daya saing harga.

Anugerah itu menunjukkan bahawa kontraktor Ali Baba yang masih hidup kerana hubungan politik mereka serta pakar navigasi dalam proses perolehan kerajaan terus mendominasi di Malaysia,..

Najib telah mengumumkan polisi Model Ekonomi Baru (NEM) pada bulan Mac 2010 untuk menggantikan polisi tua Dasar Ekonomi Baru (NEP) yang diperkenalkan oleh ayahnya, Tun Abdul Razak Hussein yang juga perdana menteri kedua.

Najib membuat percubaan untuk mereformasikan sistem tender kerajaaan dengan membuka ruang kepada bukan bumiputera dengan lebih telus di mana sebelum ini kontrak kerajaan hanya diagihkan kepada yang rapat dengan pihak berkuasa.

Amalan ini dikatakan sebagai budaya 'Ali Baba' oleh pengkritik dan parti pembangkang.

Penganugerahan projek lumayan penambahan LRT Ampang itu kepada Konsortium George Kent minggu lalu dikritik hebat kerana dikatakan mempunyai campurtangan politik dalam urusan pemberian tender seperti yang didakwa ..

Ini  merujuk kepada laporan terbaru oleh akhbar kewangan tempatan, The Edge Business and Financial Weekly yang telah dikeluarkan hujung minggu lalu menekankan firma kejuruteraan tempatan George Kent mengsubkontrakkan 80 peratus daripada kerja-kerja untuk transit aliran ringan (LRT) projek pengembangan pada jalur Ampang.

Akhbar mingguan itu melaporkan, menurut sumber dalam industri yang tidak mahu dikenali berkata, menganugerahkan kontrak luar lebih daripada 30 peratus daripada pakej kerja khusus dipersoalkan kerana George Kent dipilih kerana mempunyai keupayaan pengkhususan teknikal yang spesifik.

Kepakaran George Kent, yang diperhatikan dalam pembuatan itu seperti bekalan “instrumentasi kawalan telemetri, paip, injap dan kelengkapan, meter air industri dan domestik, dandang”, serta “kaca gentian bertetulang poliester (FRP) tangki panel untuk simpanan air secara pukal”.

Tetapi maklum balas daripada industri mengenai penganugerahan seperti itu yang dilaporkan dalam isu terbaru The Edge adalah yang paling mencalarkan integriti dan kredibiliti kementerian kewangan di mana jawatankuasa kewangan diketuai oleh Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri,...