ini blog aku yang punya...suka hati aku lah apa aku nak kata....maki hamun ke...carut ke...kata nista ....aku punya suka...tak suka....please get out dari sini....ada faham....


saje nak bagi tau....blog ini bukan pro pakatan rakyat...dan jauh panggang dari api....penyokong parti kongkek negara ( BN ) ...dan tiada kena mengena dengan mereka yang dah mampos......muakakakaka!!!
SOKONG HIMPUNAN BLACKOUT 505.......JOM LIKE DI SINI

.

Search This Blog

terNOW...!!!!

SPR semakin merapu dengan menghalalkan pengundi hantu....bermakna mengalakkan pilihanraya yang kotor....apakah tindakan anda semua ?

petisyen melalui blog ini : jika perhimpunan aman blackout 505 dan petisyen pilihanraya masih gagal untuk mengalahkan penipuan yang di lakukan oleh SPR dan UMNO - BN...wajar kita sebagai rakyat lancarkan BERSIH 4.0 dan turun ke jalanraya..!!

14 December 2012

projek kroni UMNO merompak di siang hari.....SKMM harus kemuka bidaan spektrum 4G, bukan hanya terus memilih Syed Mokhtar

 

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) seharusnya membuka bidaan terhadap spektrum 4G, dan bukannya terus memilih untuk memenuhkan poket sesebuah syarikat pengatur yang sepatutnya mengemukakan bidaan spektrum 4G-LTE jalur lebar, daripada terus memberikan kepada hartawan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary 

Kita mengecam  Pengerusi SKMM Datuk Mohd Sharil Tarmizi kerana mendakwa pemberian 40MHz kepada syarikat Puncak, adalah untuk “memperkenalkan persaingan tambahan”,dan ini  tidak logik kerana  lapan pemain sedia ada dalam industri seharusnya mencukupi untuk menjana persekitaran yang sangat kompetitif.

Mengikut piawaian antarabangsa, lapan pemain adalah lebih daripada mencukupi untuk menjana persekitaran yang sangat kompetitif.

Kebanyakan negara-negara maju lain jauh lebih kurang daripada lapan pemain dalam industri, tetapi kekal sangat berdaya saing dan inovatif.

Kenyataan Sharil bermakna bahawa lapan pemain lain tiada dalam persaingan untuk menyediakan inovasi, dan berkata bahawa SKMM kemudian harus bertanggungjawab untuk membolehkan firma-firma untuk berpakat secara sulit.

Di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia, SKMM adalah pihak berkuasa untuk menggalakkan persaingan antara pemain telekomunikasi,

Menurut The Edge pada Selasa lepas, Shahril mempertahankan tindakan SKMM memberikan saham terbesar 4G kelajuan tinggi atau Evolusi Jangka Panjang (LTE) spektrum jalur lebar ke Puncak Semangat, yang di kritik kerana syarikat berkenaan  “tiada trek rekod” di dalam bidang tersebut.

“Kami mahu memperkenalkan persaingan tambahan,” beliau telah menjelaskan.

“Lihatlah pasaran sekarang, jika kita meninggalkan lapan pemain mereka sendiri, di mana penyelesaian, aplikasi dan inovasi akan menjadi?”

SKMM telah mengumumkan minggu lalu bahawa lapan firma akan dibenarkan akses kepada jalur 2.6 GHz spektrum yang akan membolehkan mereka untuk menyediakan perkhidmatan 4G atau evolusi jangka panjang dengan kelajuan melebihi 100 Mbps.

Celcom Axiata Bhd, DiGi Telecommunications Sdn Bhd, Maxis Broadband Sdn Bhd, Packet One Networks (M) Sdn Bhd, REDtone Marketing Sdn Bhd, U Mobile Sdn Bhd dan YTL Communications Sdn Bhd masing-masing 20MHz jaga manakala Puncak Semangat, pemain baru, diberikan 40MHz.

Walaupun kita semua bersaing dalam industri, cara di mana lesen dan kuota dianugerahkan mesti dipersoalkan.

Pada masa lalu, beberapa syarikat diberikan lesen 3G dan WiMAX oleh SKMM telah gagal, dan ini mengesahkan  bahawa pengatur tersebut  tidak boleh “memilih” dengan andaian yang firma tersebut akan berjaya.

Sebaliknya, peranan SKMM ialah untuk memudahkan persaingan, mencegah amalan monopoli dan memastikan kualiti perkhidmatan, sambil menambah bahawa ini mungkin telah dilaksanakan jika pengatur telah memilih untuk membida spektrum 4G.

“Keputusan SKMM terhadap lelongan bagi jalur lebar adalah bertentangan dengan amalan terbaik antarabangsa di mana kedua-dua negara maju dan membangun telah dibangkitkan pendapatan berharga untuk Kerajaan di samping menggalakkan telekomunikasi industri yang sangat kompetitif.

UK, Jerman, Sweden dan juga Thailand mengadakan bidaan, menerima berbilion-bilion ringgit dalam hasil, manakala Singapura, Taiwan dan Brazil merancang bidaan mereka untuk tahun depan,

Sharil, apabila mempertahankan keputusan SKMM terhadap memegang lelongan, telah berkata bahawa lelongan tersebut hanyalah yang terbaik apabila spektrum itu mudah dan kualiti spektrum tidak lagi menjadi masalah. 

Ianya tidak masuk akal, dan menunjukkan bahawa mana-mana firma yang komited yang percaya dalam keupayaan sendiri untuk muslihat persaingan akan menjadi lebih bersedia untuk mengambil bahagian dalam bidaan spektrum.

Sekiranya syarikat itu gagal, SKMM masih akan mempunyai kuasa untuk menarik balik lesen  berkenaan sambil menyimpan hasil bidaan.

Oleh itu dalam keadaan sedemikian, terdapat insentif yang lebih besar bagi pemain untuk bersaing dan berinovasi untuk memastikan perniagaan yang berjaya. Ini akan dimanfaatkan pengguna pada masa sama..

Kita  turut mengingatkan SKMM untuk mematuhi slogan Perdana Menteri Najib Razak bahawa “era kerajaan tahu yang terbaik telah tamat”, dan mengatakan pasaran harus dibenarkan untuk memainkan peranannya dalam menentukan pemenang dalam bidaan.

Jika tidak, ia jelas menunjukkan bahawa SKMM lebih memperluaskan peranan pengawalseliaan untuk “memilih” pemain industri dengan membuat keputusan yang  memberi mengemukkan  syarikat  kroni  yang tertentu  dan mengabaikan kepentingan berjuta-juta pengguna telekomunikasi di Malaysia.