ini blog aku yang punya...suka hati aku lah apa aku nak kata....maki hamun ke...carut ke...kata nista ....aku punya suka...tak suka....please get out dari sini....ada faham....


saje nak bagi tau....blog ini bukan pro pakatan rakyat...dan jauh panggang dari api....penyokong parti kongkek negara ( BN ) ...dan tiada kena mengena dengan mereka yang dah mampos......muakakakaka!!!
SOKONG HIMPUNAN BLACKOUT 505.......JOM LIKE DI SINI

.

Search This Blog

terNOW...!!!!

SPR semakin merapu dengan menghalalkan pengundi hantu....bermakna mengalakkan pilihanraya yang kotor....apakah tindakan anda semua ?

petisyen melalui blog ini : jika perhimpunan aman blackout 505 dan petisyen pilihanraya masih gagal untuk mengalahkan penipuan yang di lakukan oleh SPR dan UMNO - BN...wajar kita sebagai rakyat lancarkan BERSIH 4.0 dan turun ke jalanraya..!!

02 March 2013

penyamun UMNO main wayang untuk tolong kroni dan menipu rakyat....!!!

di tipu UMNO.....rakyat makin merempat....harta dan duit rakyat habis di rembat...

cukai import  inilah ( seperti gambar dia atas ) yang di turunkan untuk  kurangkan  beban  kroni pukimak UMNO

Pengumuman Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) bahawa cukai import bagi kereta-kereta dari Jepun dan Australia akan diturunkan menjelang 2016 tidak membawa kesan kepada harga kereta, sebaliknya hanya menguntungkan golongan kaya

Dasar sedia ada yang diamalkan oleh Umno dan Barisan Nasional digubal untuk menguntungkan golongan kaya. Cukai import dihapuskan untuk kereta-kereta import besar dan mahal yang hanya mampu dibeli oleh orang kaya.

Dengan pengumuman yang dibuat oleh Datuk Seri Mustapha Mohamad itu, ia hanya akan memberi kesan kepada sekitar 21,000 unit kereta setiap tahun kerana jumlah kereta import siap pasang (CBU) dari Jepun hanyalah sekitar 3.5 peratus dari jumlah jualan keseluruhan kenderaan (TIV).

Jumlah kereta import dari Australia pula adalah terlalu kecil dan langsung tidak akan memberi kesan kepada harga kereta di negara itu..

Kita menegaskan  struktur cukai eksais yang  ada  perlu dirombak untuk menurunkan harga kereta, memandangkan cukai eksais (dicampur dengan cukai jualan) yang bermula setinggi 85% bagi kereta bersaiz bawah 1,800 cc dan mencecah 115% bagi kereta bersaiz atas 3,000 cc dikenakan ke atas setiap kereta tanpa mengira asal pengeluaran.

Cukai inilah yang mencekik darah rakyat terutamanya golongan kelas bawahan yang membeli kereta-kereta keluaran tempatan. Mereka terpaksa membayar harga kereta sehingga dua kali ganda dari harga sebenar kerana cukai eksais yang dikenakan.

Lebih penting, cukai eksais berada di dalam kawalan kerajaan persekutuan sepenuhnya tanpa perlu dirunding dengan mana-mana negara..

Langkah PKR  bila berkuasa kelak  komited untuk menurunkan cukai eksais ini dalam tempoh lima tahun secara berperingkat dengan kadar penurunan 20 peratus setiap tahun  sangat di alu alukan. Menjelang tahun 2018, tidak ada lagi cukai eksais yang akan dikenakan ke atas kereta.

Sekiranya Umno dan Barisan Nasional (BN) juga prihatin dengan nasib rakyat, wajarlah mereka juga menurunkan cukai eksais, bukannya bermain wayang seperti sekarang..

Kelmarin, Putrajaya mengumumkan pemotongan cukai untuk kereta dari Jepun dan Australia, yang bermakna kesemuanya akan menjadi duti sifar selepas tiga tahun seperti negara-negara Asean.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapha Mohamed berkata pemotongan cukai ini akan bermula tiga tahun untuk kereta dari dua negara ini.

Difahamkan di dalam perjanjian perdagangan bebas Malaysia- Australia (FTA) yang bermula 1 Januari, Putrajaya komited pemotongan cukai dari 15 peratus pada 2013, 10 peratus 2014, 5 peratus pada 2015 dan tanpa duti pada 2016.