ini blog aku yang punya...suka hati aku lah apa aku nak kata....maki hamun ke...carut ke...kata nista ....aku punya suka...tak suka....please get out dari sini....ada faham....


saje nak bagi tau....blog ini bukan pro pakatan rakyat...dan jauh panggang dari api....penyokong parti kongkek negara ( BN ) ...dan tiada kena mengena dengan mereka yang dah mampos......muakakakaka!!!
SOKONG HIMPUNAN BLACKOUT 505.......JOM LIKE DI SINI

.

Search This Blog

terNOW...!!!!

SPR semakin merapu dengan menghalalkan pengundi hantu....bermakna mengalakkan pilihanraya yang kotor....apakah tindakan anda semua ?

petisyen melalui blog ini : jika perhimpunan aman blackout 505 dan petisyen pilihanraya masih gagal untuk mengalahkan penipuan yang di lakukan oleh SPR dan UMNO - BN...wajar kita sebagai rakyat lancarkan BERSIH 4.0 dan turun ke jalanraya..!!

03 September 2011

UMNO Tak ada Kote Tolak Merdeka, Melayu Ramai Masuk Komunis

 

Ramai terkejut Mat Sabu menyatakan Ahmad Indera yang menyerang Rumah Pasung Bukit Pasung sebagai pejuang kemerdekaan.

Ini kerana ramai tidak tahu mengapa pejuang2 melayu seperti Mat Indera, Rashid Mydin. Shamsiah Faqih, Abdullah CD dsbnya menyertai usaha bersenjata tajaan Parti Komunis Malaya.

Semuanya berpunca dari sikap UMNO yang menolak kemerdekaan pada tahun 1946. Setelah mengagalkan Malayan Union, rakyat Malaysia keseluruhannya ternanti-nanti langkah seterusnya.

British telah menarik kembali cadangan Malayan Union. Mereka telah menggantikan Malayan Union dgn Pejanjian Federasi (Persekutuan).

Tiba-tiba UMNO ambil keputusan mereka tidak mahu MERDEKA. Alasan yang biasa mereka guna adalah:
"....membuat sebatang jarum pun tak pandai, nak merdeka...."

Parti2 Melayu lain yang telah menyertai usaha menentang Malayan Union sebelum ini menjadi marah. UMNO pada masa itu berada dalam keadaan amat tertekan kerana kemungkinan orang2 Melayu seluruh Malaya akan menolak mereka.

Namun, British telah mengambil langkah pantas melindungi UMNO dengan mengharamkan semua parti2 yang menuntut kemerdekaan seperti Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), API, PUTERA, Hizbul Muslimin, AMCJA dll lagi.

Oleh kerana UMNO tidak menuntut kemerdekaan pada tahun 1946, maka UMNO diizinkan beroperasi dan bergerak oleh British dengan sepenuh kebebasan.

Akibat dari pengharaman PKMM dan parti2 lain ini, setengah2 dari kepimpinan PKMM seperti Rashid Maidin, Mat Indera dsbnya telah menyertai usaha Parti Komunis Malaya kerana pada waktu itu, PKM sahaja yang masih aktif menjalankan usaha menuntut kemerdekaan dari British.

Maka, wujudlah kumpulan2 Melayu dalam Parti Komunis Malaya yang kemudiannya membuahkan peristiwa seperti Bukit Kepong dsbnya.

Dengan kata lain, sekiranya UMNO tidak khianat kepada kehendak orang Melayu untuk Merdeka, sudah tentu tidak akan berlaku penyertaan beramai-ramai orang Melayu ke dalam Parti Komunis Malaya.

Pengkhianat sebenar adalah UMNO kerana menjadi alat kepada penjajah dan menolak hasrat orang Melayu pada masa itu yang mahukan kemerdekaan

 

 

tb